Më 28 Nëntor

Më 28 Nëntor 1912, në Vlorë Ismail Qemali bej Vlora bëri shpalljen e pavarsisë së Vijaleteve shqiptare nga Perandoria Osmane. Në shpalljen e pavarsisë morën pjesë 83 delegatë nga të […]

Më 9 nëntor 1917

Më 9 nëntor 1917 u vra Themistokli Gërmenji , atdhetari dhe komadanti i çetave kryengritëse çlirimtare shqiptare. Themistokli lindi në Korçë, në një familje me orgjinë nga fshati i Gërmenjit. […]

Formula e Pagëzimit

Më 8 nëntor 1462, Pal Ëngjëlli shkroi në gjuhën shqipe Formulën e Pagëzimit. Ky dorëshkrim u gjet në bibliotekën “Laurenziana” të Firencës nga historiani dhe albanologu rumun Nikolla Jorgadhe dhe […]

13 shtator

Në 13 shtator 1907, në Pogradec lindi Dhimitër Pasko, i njohur si Mitrush Kuteli, një shkrimtar, kritik letrar dhe përkëthyes i mirënjohur shqiptar. Së bashku me Ernest Koliqin ai konsiderohet […]

Në 30 maj…

Në 30 maj 1909 ne Manastir lindi Aleksandër ( Skender ) Dako, djali i madh i Kristo Dakos dhe pionieres së arsimit shqiptar Sevasti Qiriazit. Aleksandri përfundoi studimet në Universitetin […]

Në 10 maj …

Në 10 maj 1892,në kryeqytetin rumun Bukuresht , me iniciativën e shoqërisë kulturore “Drita” dhe emigrantëve shqiptarë, u hap shkolla e parë normale në gjuhën shqipe. Drejtor i saj u […]

Në 3 maj 1878, nën drejtimin e Abdyl Frashërit u krijua Komiteti i Janinës, Organi Kombëtar Shqipëtar për të përballuar pasojat negative të Krizës Lindore për kombin tonë. Komiteti i […]