Национална установа

Музеј Alfabetittë Јазик Нг” – Манастир

Научна трибјун

ТЕМА: “Џорџ Qiriazi манастирот и Конгрес”

Како што секоја земја и нашиот народ мораше да се направи напор и постојани војни со векови за да се зачува нивниот мајчин јазик и националната идентификација. Можеме да кажеме дека деветнаесеттиот век беше време генерално формирањето на националните држави во Европа, па нашите преродбеници се обидел да му покаже на светот дека Албанците се еден народ со историја, култура и зборува единствен јазик, кој се разликува од другите нации Балканот и пошироко. Албанските патриоти ренесансата се особено загрижени за недостатокот на заедничка азбука за сите Албанци. Целта на овие патриоти беше да ги заштити своите национални карактеристики, како и зајакнување на национално единство и политичка свест, Тие биле познати како придобивките и резултатите од консолидација и развој на албанскиот јазик и култура, со една азбука признати од страна на целата нација. Нашите ренесансата напиша постојано повторува дека без писмено албанскиот јазик не може да биде во Албанија и Албанците, дека за одржување и проширување на албанскиот јазик не зависи само обединување на Албанците, туку и постоењето или исчезнување на албанската нација. Добро познат лингвист албански јазик, Константин Kristoforidhi 1888 напиша:

“Во пеколот, не shkroftë на албански јазик денеска MBE овој ден нема да оди многу години и веќе не ќе биде изграден Р Албанија лицето на земјата, ниту ќе бидат означени на името Албанија изградена R карта на светот ”

Пишување со безбедноста и проширување на албански јазик на Албанците е неопходен услов за да се направи лицето asimiluesetë влијанија јазиците и културите на соседните земји, кои кон крајот на деветнаесеттиот век, и во дваесеттиот век fillimtë беа поопасни од средниот век, бидејќи постоеше закана за постоењето на албанската нација и беа пречка за национално единство, со главна цел да го наруши и да се подготви теренот за инвазијата на нивните територии. Ние знаеме дека турските власти дозволено сите соседни народи, Грците, Србите, Бугарите и Романците, Италијанците да отвори училишта на албанска почва за да се потисне весници на свој јазик, пропаганда во корист на нивните интереси и на штета Албанците. Оваа ситуација доведе до иритира ќе Албанците во на прво место беа албанските интелектуалци. Затоа, учење и заеднички Afabet за сите Албанци стана главен предизвик на секој патриот. Со дозвола на османлиската власт, кои никогаш не суди право, Грците и Србите се прелива нивната злоба и омраза кон Албанците училишта заедно со Отоманската империја .Dihet Па тоа беше секогаш изложени на ризик за oasmanët Албанци, Срби, Бугари и Грци кога отворен за националните права на Албанците .Во тоа време лекар, политички активности, познати патриот Ethem Ибрахим Темо напиша: “. правата на Албанците се земаат под нозете”, тоа ни е дозволено да Ви го пишуваме и да пее нашиот мајчин албански јазик. Донесе илјада пречки што велат, да остане како што бевме да ги достават до отровна пропаганда на училишта за странски цркви, грчки, српски, бугарски, италијански и австриски да “. непријатели на Албанија се обидуваат да ја продлабочи разликата меѓу албанските православни, католици и муслимани од paraqitutr како грчки православни, католици, како Латиноамериканците и муслиманите како Турци. Подоцна почна кривични дела на грчката shovenitëve и клетви против свештеничка grekomane Албанската православна патриоти. Значи имало масакрите на Грците конечно почнува од деветнаесеттиот век до труење на Наум Veqilharxhi 1846 година и продолжи со убиството на Пандели Sotiri 1891 година во Истанбул, Папа Кристо Negovani 1905 и така натаму. Сепак, албански интелектуалци се покажаа решавачки и осмелувале терор како отоманските владетели, како варварството на вооружени банди во соседните држави. Значи, по победата на Младотурската револуција и по доаѓањето на новата владејачка Турците, кои го собори султанот Абдулхамид во 1908 година, правата на народите, како да бидат përmërësuan. Оваа ситуација со зрелост, разбирање и храброст shfrytëtuan албанските патриоти отворање клубови во секој агол на албанските земји. Во оваа толку прекрасен работа со највисока национална вредност беше ангажиран од страна на Qiriazi Семејство манастир, кој сите морална сила, материјални, духовни и интелектуални посветена на националните прашања, како во однос спасител, исто така и во културно-образовни страна 5 простува нација интелектуалци: Gjerasim, Џорџ, КРИСТОН, Sevastinë на Parashqevinë. Растејќи во патриотски дух деца Димитрија и Марија Qiriazi следи истиот пат, на патот на патриотизам и знаење. Еден од тие деца беше Џорџ Qiriazi. Ѓорѓи, како и неговиот брат Gjerasim, бил убеден верник ot го проповеда Евангелието Христово без страв на албански јазик. Студирал на Американскиот колеџ во Samakov, Бугарија и работел за британската и министерот за надворешни Библијата општество да се дистрибуираат Библии на англиски јазик и граматика книги. Подоцна, по прераната смрт на Gjerasim брат, ја презеде албанската Факултетот за девојки во Korçëpër време, со што е можно за училиштата да остане отворена и активна. Џорџ Qiriazi стана важна фигура во движењето за независност. Во 1905 година тој беше еден од основачките членови на тајната комисија “за слобода на Албанија” на Bajo Topullit, кој соработувал со Фехим Zavalani Глигор Cilkën, Nuci Naci, Мајкл Grameno итн Џорџ Qiriazi голема заслуга оди на новинарот на весникот имаше патриотски комисијата за разузнавање и обезбедени со книги училиште момчиња во Корча. Тој во 1909 година беше еден од основачите на весникот “Сојуз нацијата”, кој се занимаваа со објавувањето на албанската литература кои го направија тоа можно за Албанците да учат и да читаат на својот мајчин јазик. Весникот “Сојуз нацијата” имаше големо значење, бидејќи преку овој весник повикувајќи се на Албанците да бидат ослободени од странски јарем. Во 1902 година, во Софија, Бугарија, објави книгата “Kristomadhi” Gjerasim неговиот брат, Познато е дека Џорџ слушнале оваа книга вреди да се вгнездени предговор и некои песни. 1906 W. Qiriazi во Софија ја објави книгата “света песна”, во превод на книгата “Патот на Shtegëtarit” Џон Банјан објавени физика текст “Физика”, во 1899 година во Букурешт. Џорџ Qiriazi посебно се одвива во организација на Конгресот на Монастир, обединувањето на албанската азбука, која се одржа на 14 ноември и продолжува да работи до 22 ноември 1908 година Со оглед дека собирањето на првиот ден , не беше присутен Митхат Фрашери кој беше назначен за претседател на своето место Qiriazi Џорџ да го замени на време да се водат за исчезнати. Во Конгресот манастир присуствуваа 50 делегати кои претставуваат 26 клубови и друштва Албански Албански вилаети, но имаше делегати претставува албанската американските колонии, Египет, Романија итн Во Конгресот манастир со право на глас беа 32 делегати и 18 делегати без право на глас. Во Keren Конгресот за разгледување беа донесени три азбуки, една од Истанбул или сами Фрашер, како што некои го нарекуваат формирана во 1879 година, кратко време по падот на Берлинскиот фамозниот конгрес одржан на 13 јули 1878 година, литературен јазик општество “Сојуз” Скадар од 1899 година, кој го формираше игуменот iMirditës Preng Doci, литературен јазик и писмо на општеството – културни “Зора” Скадар формирана во 1901 година од страна на Ndre Mjeda. Во манастирот конгрес 1908 Qiriazi Џорџ беше еден од истакнати akrivistët каде што тој играше улогата на претседател на првиот ден од Конгресот како делегат на компанијата “Сојуз” Манастир, улогата на заменик-претседателот, член на Домот присуствуваа 11 членови на комисијата и улогата на информаторот што информира и објаснува прифаќање на две азбуки со писма и телеграми. Значи албанската нација и Албанија треба луѓе како Џорџ Qiiazi кој работел со сето свое битие и ризикувал придонесе за Albanianism и развој на културата.

Работел: Mendushe Рушид – Ајдини, 19. 12. Битола (сабота)