Кочи Доријан докторант на историски науки, заменик-на Националниот историски музеј директор на иселеништво на politikiviteve 1944-1949 и Mid’hatFrashëri
албанскиот национализам за време на Втората светска војна се соочи со предизвиците две спротивставени едни со други . Од една страна, агресијата 7 април, кога се урнал независноста на Албанија, идеален и реалноста дека албанските националисти да придонесе, создавање на албанска држава на 28 ноември 1912 година, но во исто време поттикнување на создавање на една земја во која беа вклучени некои териториите населени со Албанци, како што беше случајот со Косово, во западниот дел на Македонија, загреани надежите за rikorrektim граници и корекција на историјата.
Од тие причини кои се против дел тивко и почна да ги преземе планира да организира општо востание сличен на Валона војна од пред речиси 20 години, додека друг дел на мамката за “Голема Албанија” беше наредени во администрацијата на напаѓачите, мислејќи дека Албанија веќе се најдоа во новиот поредок fashist.Dorëzimi на Скендербег круна крал на Италија Виктор Емануел III, е најстариот срамен чин на албански соработници и јас верувам дека некој прави горди а дел од националистите се одржа во организација на “национален” фронт предводен од Митхат Фрашери. Оваа политичка партија не е само анти-италијански по агресија од 7 април видовме падот на национална независност, како републиканскиот како што се бара да преземе длабоки реформи , вклучувајќи го и аграрна по војната.Некаде во позадината, пред инвазијата беа комунисти, дистрибуирани без забава, идеалистички, но, исто така, сака да се спроведе социјални реформи што е можно поскоро во Албанија е оставена како архаичен музеј на крајот на феудализмот , каде од заминувањето на Отоманската империја не презема никакви реформи за намалување на страшно социјалната нееднаквост. Нападот на нацистичка Германија врз Советскиот Сојуз, нивната идеолошка татковина ослободена од пасивноста сложени и под директна директиви Komiternit биле организирани во политичка партија, која наскоро се покажа како многу ефикасна, организирана и тајни движење.идеалистички, но, исто така, сака да се спроведе социјални реформи што е можно поскоро во Албанија е оставена како архаичен музеј на крајот на феудализмот , каде од летот на Отоманската империја не презема никакви реформи за намалување на страшно социјалната нееднаквост . Нападот на нацистичка Германија врз Советскиот Сојуз, нивната идеолошка татковина ослободена од пасивноста сложени и под директна директиви Komiternit биле организирани во политичка партија, која наскоро се покажа како многу ефикасна, организирана и тајни движење. идеалистички, но, исто така, сака да се спроведе социјални реформи што е можно поскоро во Албанија е оставена како архаичен музеј на крајот на феудализмот , каде од летот на Отоманската империја не презема никакви реформи за намалување на страшно социјалната нееднаквост .Нападот на нацистичка Германија врз Советскиот Сојуз, нивната идеолошка татковина ослободена од пасивноста сложени и под директна директиви Komiternit биле организирани во политичка партија, која наскоро се покажа како многу ефикасна, организирана и тајни движење.
Инвазијата на земјата смени многу митови за кои на 30-ти Албанци отелотворени нивниот идентитет, во напорите да продолжи со војна за ослободување сигурно нема да помине низ истото училиште на мислата и акцијата . Атлантската повелба Во август 1941 година потпишан меѓу Англија и SH.BA вклучува две можни опции активни Албански tërezistencës, принципот дека тоа нема да биде призната каква било промена на границите утврдени за време на војната , но во исто kohënjihte и правото на самоопределување народите. Албанските националисти предводени од Митхат Фрашери верува во ова начело на нивните напори и може да оди во насока на можноста за одржување на Косово и другите албански територии во повоена Албанија .политичките настани од Втората светска војна донесе на комунистите на власт и формирање на тоталитарен режим . Заедно со инсталиран воведувањето на комунистичката власт во Тирана и апарати на насилство што доведе многу да емигрираат политички личности во Италија и во други земји , како политички емигранти. Меѓу нив беше и Митхат Фрашери кој ја напушти Албанија на 22 ноември да се стигне до следната бар.
Индискиот политички бегалци кои живеат во Италија беше многу тешко, не само од економска ситуација, но исто така, бидејќи Велика Британија и SH.BA уште не беше јасно како ќе се однесуваат на новиот режим на Тирана и тие продолжуваат да се заколне во сојуз со СССР. Во текот на 1945 година Политички емиграција продолжи со процесот на реорганизација на стариот анти-комунистички партии, “Национален фронт” и “законитоста” и да се каже Заедно со нови и организирање на групи. На 31 Декември, 1945 година се одржа Вториот конгрес на Националниот фронт, во Reggio Emilia, Италија. Во средината на одобрената програма за борба против Cham комунизмот. Во овој конгрес закони беше донесен, Декалогот, документ под наслов “Осум поени на албанскиот национализам” и “политички принципи”.Во 1946 година во Италија е создадена и организации независен национален блок, Меѓу Чиј почитуваат доста proitalianë про-фашистичката имигранти, каде што ниту кормиларот и организатор на оваа организација се смета Ернест Колиќ. По неговата група исто така, создаде Деми-труд, квалите kryhesohej Ибрахим Фарка, Seit Криезиу и Ихсан Toptani. Во тоа време постоеше групата на Косоварите управувано од Џафер Дева. Во 1948 година тој го покрена прашањето на Состави на групи кои беа создадени во егзил, која беше дека управувано од конфликтот избувна меѓу Комунистичката партија на Албанија на Комунистичката партија на Југославија.Значителни напори за проблемите единство сретнал Дури и во самите групи, кои имаат разлики помеѓу различни мислења во врска со организацијата на борбата против комунистичкиот режим во Албанија и во форма која треба да се воспостави режим по Неговата смена. Националниот фронт во Принцип прифати спојување,
Новиот елемент на фронт против пристапувањето на независен национален блок , како што тој соработувал со Италијанците за време на окупацијата , и групата на Митхат Фрашери имаше лоши односи со монархисти , бидејќи тој и следбеници биле републиканци. Позицијата на “Национален фронт” и нејзината улога во обединувањето на групите беше значаен и поради тоа беше најголемата сила и највлијателните албанската емиграција . “Национален фронт” повеќе ја имаа на политичко прогонство во Италија, Англија, во Австралија, САД и Канада. Додека Легалитети имале поголемо влијание на имиграциона политика во Грција , Турција, Египет и др Во прогонство Митхат Фрашери gjalloi во кампови бегалци за, заедно со неговите другари,без да бидат одделени од пријатели во секој момент на сите години на прогонство и без прифаќање на бројни покани за пријатели и различни личности Европа да се населат во Рим , Париз, Истанбул и др Тој дели болката и страдањето сонародници, имаат две години беа принудени да ги напуштат Албанија и станаа бегалци. Денес земјата на западната страна од егзил Јадранското Море , се блиску до 750 Албанци, меѓу кои и жени и деца постари луѓе. Во Грција има 800 бегалци да ја напуштат земјата и едвај го избегна масакри , despotizma и ужас се опфатени Албанија. Овие 1500 се од цела Албанија, од Кониспол, Средна и Северна Албанија и голем број на Косово . Имаме две години беа принудени да ги напуштат Албанија и станаа бегалци .Денес земјата на западната страна од егзил Јадранското Море , се блиску до 750 Албанци, меѓу кои и жени и деца постари луѓе. Во Грција има 800 бегалци да ја напуштат земјата и едвај го избегна масакри , despotizma и ужас се опфатени Албанија. Овие 1500 се од цела Албанија, од Кониспол, Средна и Северна Албанија и голем број на Косово . Имаме две години беа принудени да ги напуштат Албанија и станаа бегалци . Денес земјата на западната страна од егзил Јадранското Море , се блиску до 750 Албанци, меѓу кои и жени и деца постари луѓе. Во Грција има 800 бегалци да ја напуштат земјата и едвај го избегна масакри , despotizma и ужас се опфатени Албанија. Овие 1500 се од цела Албанија, од Кониспол, Средна и Северна Албанија и голем број на Косово .

Во мај 1948 година митхат фрашери поставени на платформа за изедначување на имиграцијата, мека сериозни напори за да ги започнаа разговорите во текот на април-август месеци, во април 1949 година, што е изготвен со главните лидери на двете групи кои го оценувате националниот фронт и законитоста него, hadd да се справи постигне договор со едни со други, оставајќи ги настрана контроверзи во врска со формата на режимот, кој ќе биде назначен од страна на албанскиот народ во слободна гласање. Додека се ‘уште не комунистичката влада thate призната од страна на англо-американските сојузници, користејќи глобалниот контекст на граѓанското кон жртвите на фашизмот, беше наречен англо-американската властите во италија, предавање на ashtëquajturve “воени злосторници”. имињата на долга листа на отпечатоци името на митхат фрашери квалите на претседателот на централниот комитет за откривање на воени злосторства, манол кономи напиша: инспираторен и главен организатор, претседател на предавник на националниот фронт orgamnizatës. одговорни за борационистичка политика на оваа организација со фашистички италијански и германски okuptatorët. е овластен со три експонати на оваа организација да учествува во владата квислинг време на германската окупација. го даде на германците соработувал со било ndihmëdhe велат дека на било кој начин за печатење на ncl војна и сојузниците. одговорен за сите масакрите, тортура, злосторства и изгореници извршени од страна на оваа организација во соработка со квислинг владите и луѓето против окупаторот.