Мустафа Avzi

Ѓерѓ Qiriazi придонес за конгресот во abc mananastir во нашата национална историја, имаме полна со примери на семејството жртва за доброто на народот на нашата татковина. Една од овие семејства се уште е семејството Qiriazëve. Придонесот на ова семејство во еманципацијата и унапредување на албанскиот народ е многу голема. Нивната работа, односно големината на нивниот придонес денес може да се мери од страна на активноста на вистинска институција. Затоа, слободно можеме да кажеме дека ова семејство развиена институтот Qiriazëve.

Џорџ Qiriazi, по смртта на Gjerasim брат, станува помошникот на директорот на водење школа за девојките во Корча, училиштето, кој ги отвори Qiriazi Savasti постара сестра.

како и сите браќа и сестри, како и џорџ одигра важна улога во образовниот, културниот и политичкиот живот во тоа време. џорџ покажа како новинар соработува на времето на властите кога се занимаваат со прашањата на време со социјалните, теми кои подоцна ќе ги објават како книга во два тома наречена “hristomadhi” со вкупно 640 страници, кој ќе вклучува прогресивни идеи од времето. исто така објавени учебници, особено во текстот на “физика” ( “fisika”) во 1899 година во букурешт; тој помогна да се подигне на клубот, каде што тој беше секретар и заменик-претседател на албанскиот клуб “сојуз” во битола (1908); бил член на тајната комисија “за слобода на албанија” (1909), тој учествуваше во манастирот конгрес во елбасан и др што беше џорџ придонес во конгресот манастир?

џорџ qiriazi многу порано претставуваше азбука истанбул иако имаше многу дилеми со кои на сценариото ќе бидат објавени kristoforidhit преводи. тој го зел врз себе да го објави евангелието на матеј и псалмите тука и не се двоумеше и без двоумење се користи азбуката истанбул. овој момент водеше во септември 1895 година и томсон во лондон комитет изјави: “ние не треба да притиснете на неа со грчко писмо и се што отсега ќе мора да го скрши на албанската азбука”

на јули 14, 1901 заменик а. kral од манастирот по правење проценка на писмото на истанбул општество, каде што со право го нарекува висок развој на национална гордост изјави дека не може да се допре, ги поставува за прв пат идејата дека “писмото на претстојните заеднички ќе бидат поставени на видно патриоти собранието да испратат делегати на свој.” затоа со право џеват lloshi потпирајќи се на изјавата на а. крали вели дека пописот во јули 1901 година ќе се нарекува “проект битие за 1908 година конгресот.” џорџ бил загрижен за решавање на унифициран албанската азбука. тој го следеше внимателно сè за овој проблем и неговиот интерес беше огромна. qiriazi ѓерѓ е несомнено еден од најинформираните во целата земја и на патриоти во егзил. ова гледиште со писмо, која праќа патриоти во египет, каде што најавува формирање на едно општество и формирање на машина за печатење. ќе го извести за имигрантите дека “ќе имаат голем печатење, исто така, ќе се печати на flotore на марван наречен” унија “. овој лаптоп додворуваат muburojnë права t’ona против нашите непријатели … и да му покажеме на светот сме zotëritdiç направи …

џорџ qiriazi често дури и се најде во контакт со интелектуалци и патриоти беше време за поддршка или на било компромис за албанската азбука. овој став, дури и кога ndre mjeda беше донесена на иницијатива за решавање на митхат фрашери и џорџ qiriazi компромис избор за унифицирана азбука, но не најде поддршка џорџ. тоа беше време кога разни органи на медиумите во почетокот на дваесеттиот век отвори посебна секција за проблемот raphy албански обединување.

џорџ qiriazi беше еден од делегатите претставува “сојуз” клуб манастирот како негов заменик претседател и како претставник на “бритиш меѓународно библиско здружение” во битола, а со право на глас.

кога конгресот започна манастирот света работа, џорџ qiriazi избран за заменик-претседател на конгресот.

од првиот ден на историската колекција недостигале избран за претседател на конгресот, митхат фрашери, ѓерѓ qiriazi ќе го замени до доаѓањето на митхат фрашери.

џорџ беше прв на листата рачно да се регистрирате на делегатите, нарекувајќи ги со име и презиме. според солунскиот весник “слобода” разбере дека џорџ го поздрави сите делегати со која се наведува: “… овој конгрес ќе ни донесе без недостаток и со братот и нераскинлив сојуз. тој често во отсуство на претседателот и ја води работата на конгресот.

по изборот на комисијата за албанската abecenë, овој комитет сите состаноци што се одржаа во домот на џорџ. целата членовите на семејството на џорџ биле ангажирани. покрај неговата мајка марија и сестра parashqevi, товарот на рамото на отворот на сопругата на џорџ, да прима и пренесува осум членовите на комисијата, кои работеле со денови, освен за гледање на прашањето за азбуката. неговата сопруга, со parasqevinë, понекогаш земање белешки за извршување. ова најчесто работат што тоа го правеа кога џорџ беше надвор од куќата.

врз основа на она што е на располагање во нашата архива и база на податоци за документ на англиски јазик под наслов “во извештајот на конгресот се одржа во битола на 14 ноември 1908 (документ на 20 страници, единствениот ресурс ние располагаме во текот на конгресот манастирот бидејќи конгресот нема минути) докажува дека конгресот траеше девет дена. пленарните седници беа отворени и покрај албанците, исто така, учествуваа делегати од другите националности, но нивниот број е околу 400.

како што е познато, од третиот ден попладне, тој беше избран на комисијата составена од 11 лица, семоќниот гласови во тајност, каде што џорџ беше избран за член на спроведувањето на азбуката. како што разговорите се одвиваат околу истанбул писмо и дека “унија” и “зора”, членовите ќе бидат избрани се мажи на знаење на браната. лидерство комитет перформанси одржа зад затворени врати, а само еден од нив може да се земе заедно со било какви информации за претседател џорџ qiriazi.

многу прашања и дилеми кои беа покренати во конгресот за нас објаснува џорџ qiriazi дава некои информации за текот на конгресните сослушувања. на пример да научат за писмата што помина две расправи.

покрај тоа, објаснувајќи дека дава согласност на писмото на албанскиот јазик qiriazi џорџ е еден од оние кои добиваат писма и телеграми доаѓаат и да го поздрават или поддршка писма од албанските колонии на земји низ албанија. овие писма и телеграми тој, исто така, се чита до комисијата. џорџ, исто така, прв од сите засегнати страни во финалниот извештај и да ја објасни причината за користење на две азбуки. тоа ѓорѓи, во својот одговор вели: “кога човекот верува азбука дена ќе остане” ова мислење беше од големо значење за натамошно политичка унија и културен напредок на албанската нација ”

џорџ qiriazi е основана личност и интелектуална rryer патриот кој никогаш не се двоумела да се себе и своето семејство се жртвува за да се стави знак во пантеонот на албанската култура и знаење.

за албанската азбука, скопје. приштина, тирана.

џевад lloshi,. писмото е објавено во писмото на албанскиот јазик и на конгресот манастир, тирана, 1972, tomor osamni, начин на албанските писма, шкодра 1999 година, весникот “слобода”, солун, бр. 15, 1909 qiriazi parasqevi, првиот конгрес на монастир, писмото на албанскиот јазик и на конгресот манастир, тирана, 1972, tomor османи op. цитирани, kristaq, свештеник  , kongresiu манастир, настан пресвртница во националната култура, нашиот јазик, бр.3, 1988 година.