Dr.sc.Ilmi Велиу, директор на Музејот во Кичево на имамот Вехби Исмаил ЗА Митхат Фрашери (на хартија на дебатата организирана од Музејот во Битола азбука).
На 1 септември 1979 година, пред 36 години, земајќи учество во еден митинг Албанците во Чикаго, и беше njohtova исполнети со активност и голем патриот неуморни, имамот Вехби Исмаили живеел СЗО, дејствувал и служи како џамија проповедник во Албанија до Детроит.
Во разговорот Го информирав дека ние Албанците кој живеел, работел и дејствувал во Чикаго, Во рамките на Здружението на албанските млади ,, ,, каде што имаше поврзани Албанците од сите земји, решиле дека на 3 октомври, пред почетокот на подготовките за празникот знаме, да се организира еден вид на трибина или спомен посветен на 30-годишнината од смртта на генијот Митхат Фрашери нација.
Бев многу изненадена и отворен уста кога имамот Вехби Исмаили Информирани мене дека тој durtë подвизи наредил и подготви телото без живот Митхат Фрашери и дека тој и близок соработник патриот, Талат Karagjozi, hadd организирани и спроведени сите церемонијата, верска и национална , за подготовка и погреб на синот на Абдул Mithatit Фрашер.
Иако помина 30 полни години од денот кога умрел Тоа Митхат Фрашери, имамот Вехби Исмаили беше воодушевена без мерка и сметка за Митхат Фрашери почна од нула.
Недела, поточно на 2 октомври, 1949 година, Кон 12 часот денот, близок пријател и сигурен Mithatit, Талат Karagjozi, отишол да се сретне и да разговараат со сонародникот хотел во Ливингстон ,, ,, во Њујорк, каде што клаузула тој беше ставен на албански патриот.Тој бил шокиран кога тој прв сфатил дека тоа не беше добра здравствена состојба. По алармот Талат, што им даде на Албанците Кој не знаеше Mithatin, хотелот успеал три албански лекари итност, Laci доктор, Илија Chapulari НУК и Кота. Веднаш и веднаш стана inzheksion. Laci лекар Талат рече дека на срцев удар hadd се навистина сериозни и многу сериозна. Ако повтори zort Тоа би можело да свират
Талат го стави во грб имамот Вехби Исмаил, неговата внука и најблизок пријател и најсигурни Mithatit, г. Хасан Dosti. Од inzheksionet ноќ тој спиел hadd малку мека во 7:30 Потоа, во понеделникот направи силна движење на ногата и раката. На 9:10 минути имаа ист повтори акција и движење.Имам Вехби Karagjozi и Талат, кој го чува цела ноќ, повторно hadd предупредени doktorinin, а во исто време се приближуваше на креветот, тие почнаа да зборуваат и се скрши рацете допре, но тој не се издаде звук. По две или три минути, тргнаа кон назад, рече имамот Вехби, hadd ги отвори очите, тој направи знак на намалување, положи Својата десна страна на раката и hadd остана така со отворени очи без изведен зборот на устата.
Бевме кој сфатил блиску до Него дека неговиот живот заврши përpërherë рече имамот Вехби и потврди дека албанската Докторот Кој дојде во рок од неколку минути и се застане на чело …
Имам Вехби Исмаили покажа уште една теорија која се чува во оптек и qarkuloi кај Албанците дека Mithati како главен противник на комунизмот беше, hadd отруен тајна на Тито на квалите Енвер брокер кажете ми дека многу во Америка и Европа.

Потоа безживотното тело на патриот hadd се ставени во една голема сала, каде што беа целосно положуваа венци од 25 организации, разни групи и личности. Импровизиран, говор одржа Nuci Кота во име на Националниот комитет “Слободен Албанија”, Григор Ташко, во име на Меѓународната селанска унија ,, и ,, г-ѓа Злато Velka во име на американско-роден албанската младина. Говори одржаа на англиски јазик, но исто така и на англиски јазик. Беше ковчегот покриен со националното знаме и салата hadd околу 300 луѓе. Поворката се многу долги сетови до гробиштата “Frencklifft” во Њујорк. Претседател на Комисијата “Слободен Албанија” по смртта на Митхат Фрашери, се пресели во Неговите Најсигурни на најблизок пријател и се соработник,
Во близина на гробиштата, ковчегот издала надвор од автомобилот и hadd одржа во Неговите раце, на местото каде што ќе бидат погребани. По тој повод, отец Павле Радо го предаде својот говор каде меѓу другото ,, Тој рече … Денес ние изгубени засекогаш, слуга на Албанија. Денес под ова небо muzgur, достоен наследник Frashërllinjëve, Бирмингем и апостол на англиски ренесансата, голем војник нацијата Отпорност robni, точно кога тој се бори во на предните слободниот свет за слобода и самоуправување нација, голема надеж во Меѓу толку очајно, Митхат Фрашери, да се уништи изгаснат. Уште еден пријател на Mithatit, Baedhyl Pogoni, Некои рецитира стихови од песната ,, ,, Твојата светлина напишан од гениј Митхат Фрашери … егзил во туѓа земја, Прогонетите во црно небо .. погребната церемонија, заклучува тој, исто така, беше заменет Mithatin претседавањето со Комитетот за слободен Албанија ,, ,, Хасан Dosti, на пукнатината говорот квалите била објавена во весникот ,, знаме кој поседува ,, имамот Вехби Исмаили. Еве ги најновите збор Хасан Dosti за Митхат Фрашери. Е назначен за министер во владата на независноста Креиран од Ismail_Qemali. На поднесе оставка од функцијата министер за индигнација против главниот позиција на опсадата на Јанина . WELCOMEDIA доаѓањето во Албанија и помогна на Министерството за надворешни работи . По заминувањето на принцот Вилхелм, тој ја напушти Албанија и нагоре до 1918 година живее во неколку балкански земји.
Роден на Jan. 25 mars1880. Тој бил син и внук на Абдул Сами Фрашер кои дури и зголемени. Тој школување заврши во Истанбул. По завршувањето на училиштето, па така тој работел во отоманската администрација и Crack проследен, Исто така, во државната администрација. Таму станува член на клубот Солун и почна да се активира во албанската политика, како еден од најистакнатите фигури во албанската политика во првата половина на дваесеттиот век. Во домашни извори во 1908 година, таа започнува со објавување на весникот “Слобода” во Солун.
Учествуваа во Битолскиот конгрес 22 ноември, 1908 година беше избран за претседател на Конгресот и заменик-претседател на Комисијата за изработка на азбуката, каде што претседателот Џорџ Фишер.
Во Софија во 1915 година, тој ја објави книгата “Записи на едно патување во Швајцарија”. Во одлучувањето за тоа каде во Букурешт, уапсен и интерниран во Молдавија. Во 1918 година, со завршувањето на Првата светска војна, тоа е дозволено да го напушти и сместени во Луцерн, Швајцарија, од каде им се обрати на меморандум на Конференцијата на европските сили уметност кој го подготвил создавањето на Кралството на Србите, Хрватите и Словенците. Во оваа прилика, тој вели дека “без Решавање на проблемот на албански нема да биде конечните граници Решението на Балканот.” 1924-1925 е повеќе претставник на Албанија во Атина, кој се грижи повеќе за состојбата на Албанците во геноцид “. Во започнува повторно да ја објавите на списанието во Тирана знаење, тој hadd Основана во 1909 година во Солун>Градот воспоставува библиотека име Lumo Skëndo ,, ,, кој дал сите книги на библиотеката Тие се поседува многу на број. а подоцна и во Букурешт за време на престојот таму. Градот воспоставува библиотека име Lumo Skëndo ,, ,, кој дал сите книги на библиотеката Тие се поседува многу на број. а подоцна и во Букурешт за време на престојот таму. Градот воспоставува библиотека име Lumo Skëndo ,, ,, кој дал сите книги на библиотеката Тие се поседува многу на број.
Во годината по влезот на Италија во Албанија одлучи да се врати и да се занимаваат со политика, надевајќи се дека е дојден моментот да станете обединување на албанските земји еднаш и засекогаш .. Учествува во   Конгресот Mukje  во август 1943 година Тоа беше навистина противник голем број на  албанската Комунистичката партија  Бидејќи партијата е основана од страна на Југословените и dirigjohej на пример, со цел да bëhrj расипување на Албанците и на крајот го собори уште остануваат фрагменти.

Плашејќи Ликвидација кој беше подготвен од страна на Темпо, Миладин и Душан Мугоша, во   ноември  1944 година  за проверка да побегне од Албанија и се става во  Ita Ли.
На 12 мај 1949 година грантови виза да дојде во Америка, тоа не се сменило многу мек брзо и да биде тука овие гробови прекината во сите негови планови за мајка на Албанија.
Беше цитиран покрај датумот да имаат меморија и да ја задржите на мојот добар пријател, а кој не е жив, имамот Вехби Исмаили, кој го даде некои изјави кои беа одбележани со Митхат Фрашери устата како што се Ласо на суетата природата љубовник, односно само ќе бескорисни предмети. Таа е полна со омраза и себичност. Јас никогаш не сакал да видам на вина и да ја признае своите недостатоци, тој е подготвен и сака да се инкриминираат други и само трошоци. Велам дека дури и денес, по 66 години од неговата смрт, оваа фраза не треба да hiekim не запирки Бидејќи албанскиот nukj одигра Можност да се оди напред и да има hiekur отстранат од било Грајс HILY и пороци Споменати Митхат Фрашери пред 66 години.
“Нашиот народ, продолжува Mithati, повеќе од било која работа е нетрпелив”, додавајќи дека мислиме дека живееме сега за сега, и никогаш не мислам дека ние работиме за нашата иднина и дека brezavet ни остави зад себе.
Тој патува во Албанија … изненадени да се забележи дека овие дрвја се стари и s’gjen како ново дрво меѓу нив …! Дали има некој Албанец што се работи, уморни и садење на нови садници и да чекаат за нивните дрво. ”
Ека се зборува за образование и образованието на младите генерации, албанската младина, која ќе остане ardhmeria, јас уште еднаш јас ќе го повтори прашањето, дали ќе го промени пресели Албанците во позитивна насока од времето кога Митхат Фрашери соопшти и овие златни зборови напишани за Албанците или да останат во земјата. од она што го гледаме во албанските земји, не постои ништо движат и зборовите на големиот Митхат се доста струја.
Дури и денес сиромашните Денес само ќе бескорисни предмети е полн со омраза и себичност против денешниот брат, не ја прифати Албанците Следна вештини и успеси, а не како досега да се види и да ја признае вината и недостатоците на подвизи, тој е подготвен и тој сака да се инкриминира единствената друга трошоци.
Ви благодариме.
Битола, 2015/11/22