Митхат Frashërika роден во Јанина, во 1880 година, во патриотска семејство од Фрашери (Пермет), која даде многу на нашите ренесансата. Тој бил син на Абдул Фрашери, неуморен активист и еден од главните лидери на Лигата на Prizrenit.Pas смртта на неговиот татко во 1892 година, неговото образование се грижеше Наим и Сами Фрашери, кои беа неговите интелектуални црти. под влијание тој освои широк и контролирани неколку странски јазик, култура, која, исто така, е овозможено работел во османлиска управа.
Митхат Фрашери во јули 1908 година го основал весникот слобода. Од 1897-1928 тој објави списанието со извесни прекини “Kombiar Календар”, кој има голем придонес во корист на албанското национално прашање за време на ренесансата, а во vitin1909 основал весникот “знаење”, која излезе порано во Солун, а потоа Констанца (1916) и Тирана (1926-1929). Двете списанија одигра важна улога во националните документи културното движење и текстови објавени на прашања од историјата, јазикот, фолклорот и традициите shqiptar.Menjëherë луѓето по 1908 Младотурската револуција, албански патриоти почна да се создаде патриотски клубови, скрши нивните национални училишта и објавуваат книги на албански весници, внатре и надвор од земјата. Во рок од неколку месеци, голем број на клубови се зголеми во албанските училишта во сите албански територии, од Косово во Çamëri.Ky брзиот развој на ова културно движење да се донесе во очајна потреба од доделување на една азбука за албанската пишување. Иницијатива за да го нарекуваат зеде “Сојуз” клуб манастир. Во жалбата на клубот “Унија”, се вели: “Среќен Дојде време кога ќе почнат да работат и непречен от среќа на нашиот народ, а не со оружје и барут, но со пенкало и хартија. Ние треба да започне со прашањето на alfabetit- бидејќи во спротивно нема да се постигне највисока цел прогрес sonë.Më јазик Ноември 14, 1908 година го отвори Конгресот на писмо или на друг начин манастирот конгрес, на кој присуствуваа 50 делегати, каде 32 беа со право на глас и на 18 други како учесници, кои не уживаат своето право. Манастир Конгресот shndrua во вистински пан Собранието, на која присуствуваа делегати од сите региони на Албанија, на градовите од четирите вилаети, како и од Букурешт албански компании, Софија, САД, Египет , etj.Ndërmjet делегати беа патриоти на истакнати интелектуалци, како што се Луј Gurakuqi Митхат Фрашери, Џорџ Фишер, Мати Logoreci, Hile Mosi, Шахин колона, Сотир Пеци, Фехим Zavalani, Џорџ Qiriazi etj.Kongresi манастирот се одржа во куќата патриотот Фехим Zavalani.Kryetar манастирот на конгресот беше избран Митхат Фрашери, кој беше назначен на Комисијата од азбуката. национално единство, обединување на азбуката, признавањето на правата на Албанците и организирање на едукативни и политички активности на национално ниво. Во текот на двата дена на Конгресот беа назначени состанок широко отворени за луѓето, освен кога интелектуалци присуствуваа на учениците, како и манастирот на жителите на градот. Овие средби беа shndruan во национални настани, кои се одржаа во патриотски говори, потребата за обединување на сите Албанци, Gege Тоска, муслиманите и христијаните.
Главната место во работата на Конгресот зеде прашањето на именување на заеднички писмо за сите shqiptarët.Gjatë дискусии имаа мнозинство изрази мислење дека писмото треба да биде поставена треба да имаат основни latine.Alfabeti латинични букви гледа од многу либералните претставници, како начин да ги обедини Албанците и дека ќе ги направи повеќе свесни за наследството на tyre.Edhe Митхат Фрашери беше латиница. По бројни дискусии во однос на писмото, го создаде комисијата од 11 членови, со Фра Џорџ Fishta како претседател кој не успеа да konklundonte заклучок за обединување на главната alfabetit.Vendimi Конгресот беше усвојувањето на две азбуки: тој Истанбул и писмото се направи само на латиница. беше донесена одлука да се користи заедно две азбуки нема да предизвика раздор меѓу делегатите и Албанците во целина. Иако Конгресот не постави еден азбука тоа е важен чекор напред на патот кон конечното решение на случајот азбука и имал големо влијание врз политичката унија и понатаму културен напредок на албанскиот народ. Што не доведе до крајот на dot манастир конгрес конечно реши на албанскиот народ и самиот живот. Латиница се хомогени и полесно практични печат, се шири се повеќе и повеќе, а до крајот на Првата светска војна стана заедничка азбука, и сама е за сите Албанци. Тој, исто така, донесе национална програма со 18 поени, кој содржи барања политички, економски и културни.
По манастирот конгрес 1909 Солун клуб, предводена од Митхат Фрашери, издаде повик за одржување на Конгресот Елбасан, каде присуствуваше како делегат на Скопје, Солун и Cham. Во текот на годините 1910-1912 Митхат Фрашери застана во Букурешт и Софија се вклучени во активностите на патриотски колонии atjeshme. Тој победи на голема интелектуална зрелост во релевантниот период и обвинет за 1912-1920 години настан. На 28. ноември 1912 година учествуваше во Собранието на Валона и потпишана Декларацијата за независност чин. Во владата на Исмаил Кемал тој беше назначен за министер за јавни работи. По ardhejes на принцот Вилхелм на 7 март 1914 година, тој беше назначен за министер за поштенски јавни работи, но кога ќе експлодира во централна Албанија востание напуштиле Албанија и остана во некои европски земји како Италија, Швајцарија и Бугарија, кој останал активен преку соработка со медиумите. Тој присуствуваше Кабинетот Турхан-паша и беше член на албанската делегација на Париската мировна конференција и претставници на Федерацијата “Ватра”. Во 1920 година повторно претставува Албанија на Мировната конференција и Лигата на Kombeve.Në серија написи во врска со ситуацијата во Албанија, која ја објави во почетокот на 20-тите години во голем број на француски весници глас беше јасно Французи и ЕУ дека голем ç’ndihmesë дал Албанци се борат за нивните права, за заштита на балканскиот цивилизација и evropian.Ai бараат огромни жртви на своите да се процени, бидејќи тие, исто така, meritonion како фактор позитивно за реструктуирање и развој на своите Botërore.Sipas по Првата светска војна, големите сили предизвикале албанскиот народ полн со тага. Митхат Фрашери разви широка книжевни, културни работа politike.Përveç во печатот, што доведе, објави серија статии и политички брошури во европскиот печат, кој застана во одбрана на правата на Албанците во Албанија и територијалниот интегритет на целите на соседите како ” прашањето на Епир. Болката на еден народ “,” од Епир населението “,” Pritmi Албанија “- објавена во Софија во 1915 година, и” Албанците помеѓу нив и надвор “, каде што со полно аргументи брани својот народ со сите негови доблести, но не сите без недостаток “албански поплаки”; “Албанците и Словените”, објавена во Лозана во 1919 година “Албанците и Словените”, го опишува контрадикторни непријателски односи меѓу двете земји, кои не се вина на Владата, се зголеми за да стане прилично сериозни, дури трагична . Според Митхат Фрашери словенските писатели откриваат бројни теории за Албанците, се опишани како луѓе со опашката, но тие не беа само Словени, кои се шират такви теории, но, исто така, добро познатиот француски издавачи, како Cheradam на Bianconi, чии членови беа објавени од страна на српската колонија на Париз. Србите беа потпомогнати од руски писатели додава Mithati чии мислења се одразува на тенденцијата на Москва политика, со оглед на Албанци, Турци, кои ќе се вратат повторно во Азија, лулка на нивното потекло. И каде што тие се најде еден словенски, не hezitojnëaspak да се јавите на сите словенски српскиот rajonin.Pseudohistorianët вели дека се обидува да докаже дека покраината познати имиња во Косово и западна Македонија, не постои албански, но дури и ако тие тие се само доселеници. Тие тврдеа дека косовските Албанци и Срби tëshqiptarizuar islamizuar.Këto нема теорија врз основа на научни аргументи принудени Митхат Фрашери објавување истражување статијата “Албанците и Словените. Во 1901 година ја објавил книгата “Наим Фрашери бег” во Софија и реиздава другите два пати во Тирана, односно во 1923 година; 1.941 познати дела на неговата книжевна колекција е “Здраво и сунѓер” (1915), прикажување на карактеристиките на вистински проза богата уметничка јазик, сензуалност и психолошки анализи. Митхат Фрашери смета дека од страна на психологијата и образованието, Албанија ќе го промени своето лице. Во 1901 година ја објавил книгата “Наим Фрашери бег” во Софија и реиздава другите два пати во Тирана, односно во 1923 година; 1.941 познати дела на неговата книжевна колекција е “Здраво и сунѓер” (1915), прикажување на карактеристиките на вистински проза богата уметничка јазик, сензуалност и психолошки анализи. Митхат Фрашери смета дека од страна на психологијата и образованието, Албанија ќе го промени своето лице. Во 1901 година ја објавил книгата “Наим Фрашери бег” во Софија и реиздава другите два пати во Тирана, односно во 1923 година; 1.941 познати дела на неговата книжевна колекција е “Здраво и сунѓер” (1915), прикажување на карактеристиките на вистински проза богата уметничка јазик, сензуалност и психолошки анализи. Митхат Фрашери смета дека од страна на психологијата и образованието, Албанија ќе го промени своето лице.

Тој, исто така, има преведено некои од познатите светски литература автори како А. де Ламартин, Ф. Hofman.Mithat Фрашери беше вљубени со идеите на францускиот етнолог и психолог Gusav Ле Бон, која се шири преку статии објавени во списанија неговата .На 1923 преведени и објавени на работата на Ле Бон “психологија на образование”. Тој, исто така преведена голем број на други работи, како што се “Робинзон Крусо” од Даниел Дефо, “Вилхелм жица” на Шилер, “Во текот на историјата на албанскиот јазик” од страна на научник Јохан Thunman итн
Во 1924 година Митхат Фрашери објави кратка студија на историски и културни содржини, во која го опишува комплексната ситуација на Албанија и перспективите на нејзиниот развој. Договорот со наслов “Рани tona.Ç’na недостасува? Што треба да имаме? “Според Митхат Фрашери, луѓето не можат Рон нема идеални без притисок, без цел што го прави одење, работат, се обиде на përparojë.Puna и активноста на човекот се изгуби Ако не знаете како да се води qëllim.Ai рече дека без морална сила, без точка за која треба да владее заедно, луѓето умираат и луѓе, shuhenë.Mithat Фрашери наведува дека таа ја губи својата идеали, вера и цел , а потоа телото станува како тело кое ги избегна албанската shpirti.Ideali треба да биде зајакнување и достоинството на албански јазик, Унијата на среќа нацијата и севкупниот напредок. Тој додава дека ако сфатиме дека ние треба да биде фактор во цивилизацијата на Балканот се направи нашата земја просперитетна земја, тоа навистина ќе се промени нешто ќе излезе на виделина Албанци.
Во текот на годините 1923-1925 служел како министер ополномоштен амбасадор на Албанија во Грција, протестираа насилно раселување на населението во Турција çame.Mithat Фрашери отворен во Тирана во годините 1926-1939 библиотека “Lumo Skëndo” Во годините на фашистичката окупација, основана пред политичка организација Kombëtar.Gjatë крајот на војната, тој избегал од Албанија, каде што првично беше основана во Италија, а подоцна и во Лондон, каде што тој го создал комитет “слободен Албанија” .Mithat Фрашери почина во Њујорк на 3 октомври, 1949 година.