Патриотски настан, културни и образовни Џорџ Qiriazi.

По стагнација и конфузија создадена во еден многу долг османлиска власт од околу пет стотини години и инспириран од многу движења на средната класа и селанството на работилницата низ Западна Европа, околу средината на периодот на деветнаесеттиот век, Албанците почнаа како këndelleshin и да ги интензивира своите активности за пошироката автономија во рамките на империјата и на крајот на конечното ослободување од него. Навистина, по Француската револуција од 1848 година, албанската интелектуална класа, која се состои од мал грст на луѓе го кренаа, главно патриотски поети образовани во странство, почна висок квалитет на кампања првично преку објавување на литературни ktijimeve коментарот со патриотско-политички карактер, а подоцна и преку други форми на дејствување на теренот со тоа ги зголеми надежите дека една мала земја како што се Албанци, но познат по своите боречки патриотизам и хлебните, кои беа може да успее борби и дејствување за евентуално формирање на национална држава, како што е веќе направено некои други балкански народи. Да се ​​илустрира оваа напната ситуација и сериозна, но не и безнадежна, да се покаже сериозна ситуација во која е направен EUROPA деветнаесеттиот век, но кои сепак се опоравува постепено и саканиот дека Албанците го следат истиот начин, помогне на интелектуална дел од vebndit Наим, во 1899 година, меѓу другото, “Evrop’e пропаст”, а потоа Тоа беше ѓаволот на реката, pritte Ruson’e Волтера zgjuanin ng’ay да спијам … ”

Ваквите активности, за кои претходно од страна на писатели и поети од тоа време, го опиша како претходница на револуционерните промени во општеството, очигледно успеа, иако значително забавени во однос на другите народи од Југоисточна Европа. Во текот на втората половина на XIX век, а има објавено многу списанија и весници со различен пол работат, но главно се мотивирани да им помогне на татковината во потреба, тој објави многу песни преглед на останатите книжевни творби, главно сфатиле патриотизам и беа организирани дебати состаноци секаде каде што Албанците беа организирани, ПР поголема Европа и Азија со цел сензибилизирање на јавноста центри за националните прашања и одржување на чувството на љубов кон јазикот, земјата и на албанскиот народ. Сето ова широко движење во областа на културата, Голем Ngjarjte и настани кои тогаш имале директно влијание врз протекоа на историјата на нацијата, сепак, не може да се направи без најголемиот дел од луѓето без умови доаѓаат од градите без знаеле луѓето од настани и луѓе кои се тие gatçëm во секое време и во секоја ситуација да жртвуваат сè за доброто на земјата и на народот. Не само луѓе и знаејќи, но, исто така, таквите семејства меѓу Албанците за среќа има во текот на вековите, семејства кои направиле име и останува да биде напишан на најсветлите страници на националната историја.

Меѓу најпаметните семејства, најомилените и почитувана албански, кај семејствата кои со својата креативност, научни, образовни и патриотски покажаа својата волја да се променат работите и покажа љубов кон јазикот, културата и традицијата, тоа е уште Qiriazi семејство од градот Битола. Qiriazi Gjerasim, Qiriazi Дори, Џорџ Qiriazi, Qiriazi Sevasti и другите потомци на овој почитуван фамилија работеше изобилно и жртвуваа сè за доброто на земјата и на нацијата. Како важен дел од ова семејство и како интелектуалец од времето, кој е организатор на многу настани од областа на културата и политичка организација, сепак, е Qiriazi Џорџ, човек кој даде печат клучна ерата на албанската политичка организација,

По смртта на Gjerasim Qiriazi, сите активности што се развива во организација на Албанците, нејзиниот брат Џорџ, стана централна фигура и обврски на националната кауза. Всушност, другите членови на семејството Qiriazi како Gjerasim (1858-1894), Sevasti (1871-1949), а подоцна и Qiriazi Parashqevi (1880-1970) во текот на нивниот живот бил ангажиран за политичка организација, да се отвори албанските училишта, објавувањето на весници, списанија и учебници и координирање на работата што треба да се врши до прогласувањето на независноста.

Роден е во 1868 година во Битола, во средината на активности ренесансата и кога народите на Балканот, веќе се прават последните подготовки за прогласување на независноста на нивните земји, Џорџ Qiriazi растеше и се развиваат во духот на овие превирања и промени големи се случува. неговото семејство, компресирана и се меша со прогресивни идеи и ориентални култура, доведе до Џорџ да formësohej и јаделе најпрогресивните идеи од времето. Тој за прв пат се школувал во училиште на грчки град, а подоцна продолжи своите студии на Американскиот колеџ во Самоков. Со голема култура за победа не само за време на своето школување, но, исто така врз основа на читање од најпопуларните дела на нашите преродбеници, Qiriazi Џорџ стана една од најважните личности на образовните организации, културни и polittike време.

На собирот, наречен манастир конгрес кој беше организиран и се одржа во Битола од 14-22 ноември 1908 година не беше само обичен средба на која беше одлучено на букви од англиската сценариото, но тоа, исто така, беше политичка трибина каде што многу се земени други работни места на интерес на луѓето на времето и местото на силни флуктуации само во рамките на Отоманската империја, но, исто така, во рамките на движењето на јадрото, кои беа организирани во рамките на Призренската лига и настаните кои следеа подоцна. политички карактер, со мотивација поширока автономија на албанските територии кои се развиени во Конгресот манастир е всушност 18-точка Националната програма со која преку Шахин Келн, албански пратеник од Корча, беше претставен на турскиот Парламент во форма на побарувачката Албанците.

Како еден од основачите и организаторите на Конгресот на Монастир, Qiriazi Џорџ беше назначен за заменик-претседател на Конгресот, заедно со Луис Gurakuqi. Исто така, како еден од најважните организаторите и домаќините на самиот конгрес, Џорџ Qiriazi на координира во cilli ова рели уште еднаш, бидејќи на различни и ескалацијата на вербален конфликт помеѓу учесниците. Конечно, Qiriazi Џорџ е оној кој ќе подготви извештај за неколку поени, на рекордно ова добро дизајниран и pedanterinë сторено интелектуална и искусни.

Qiriazi Џорџ бил љубител на англиски образование и неуморен работници, решен да помогне во овој процес со сите интелектуални можности имаше. Од 1894 смртта на неговиот брат Gjerasim, која до тогаш предводена sters училиште во Корча, оваа работа верно себе навивам Ѓерѓи што оваа важна институција ме доведе голем успех. Но, за да им помогне на оваа важна работа, тој не беше задоволен со тоа. Од Албанците го чувствуваат голем недостаток на учебници на албански јазик, во 1899 година во Букурешт објави физика книга со наслов “fisika”, а shklollor Овој текст го чуја тоа, јазот додека студентите носи професионална терминологија од областа физика, овие термини, за кои и до ден денес останаа непроменети.

До прогласувањето на независноста на албанската држава, а подоцна и, во отсуство на државните институции, Албанците беа принудени да се организираат во разни клубови, Здружението на Пријатели, од кои ја координираат нивната работа во оваа област и каде palnifikoheshin различни активности со едукативен карактер , културни и политички, секогаш доброто на нацијата и на државата. Дури Qiriazi Џорџ беше активен дел од овие претпријатија, тие дури и нивните предлагачот. Во текот на 1906 година и натаму, Qiriazi Џорџ беше една од најпознатите ревносни активисти на “Комитетот за слобода на Албанија” организација предводена од овој извонреден патриот Topulli Бајо, од каде што дошле многу иницијативи и акции против Отоманската напаѓачите.

Во 1902 година, во Софија, Бугарија, Qiriazi Џорџ објави книгата на неговиот брат Gjerasim, насловен како “Kristomaci”. Иако вистинскиот автор на оваа книга не беше самиот Ѓорѓи, но неговиот брат, обработка, кој има направено креации објавени во оваа книга, уредување на кој го направи и предговорот што тој самиот ја напишал, постои значителен износ и во духот на didaskalike морализирање кој проткајува сите овие песни, цртежи или приказни.

Книгата е поделена на четири дела: првиот дел вклучува триесет и две песни. Овие се moralizations авторските права, но дека нивната важност за соодветна едукација на читателите, за борба против негативните појави во општеството и фаворизирани од љубов за учење, образование и татковината.

Во вториот дел на книгата е составена од 42 песни наречен поезија, бидејќи оваа цел се создаде; да пеат песни. Овие песни се исти или слични причини, но некои од нив, исто така, донесе социјални мотиви како што е gyrbeti. Сепак, овие рими донесе вредност оптимизам и надеж за подобра иднина.

Третиот дел од книгата се нарекува дијалози. Во овој дел се вклучени Четириесет и девет скици во форма на дијалог. Ова се всушност краток креации кои се дизајнирани на таков начин што може да многу лесно да се стави на сцена, или други импровизирани објекти. Иако моралистички мотиви личат на овие skits беа првите два дела, важноста на овие креации е поголема, бидејќи времето беше новина и голема свежина поради недостаток на таков книжевен жанр за нас. Овие дела се исто така важни, бидејќи малите деца и да ги направи да падне пред важен тест за да се демонстрира фаза своите вештини преку игра.

Во четвртиот дел од оваа колекција се вклучени дваесет приказни или други приказни наречен бајките. Слично на тоа, ако првите три дела, овие приказни се напишани во духот на разни консултации објаснување за тоа како човек може да биде збогатен со совет дека на младите луѓе треба да се слуша и да ги почитуваат постарите лица или љубовта на atdhetut е потребно. Сите овие дела се полни со такви совети кои се ангажираат за да се бори против злото и во корист на добри нешта во општеството.

Авто книга која Џорџ Qiriazi подготвен за објавување од страна давајќи до крајот, иако со прекумерна морализирање дух, со оглед на недостатокот на детските креации и млади луѓе на почетокот на минатиот век, верувам дека таму е исто така важно да се литература за деца и млади луѓе, бидејќи во apostrofohen reafffrmed и образовните вредности, когнитивни, но, исто така, забава која носи пред читателот што ќе се исполни потреба тоа време беше многу нагласена.

Qiriazi Џорџ, бројка мултидимензионална време и истакнат активист за националната кауза, тешко може да се одвои од сите интереси, активности и настани, што започна предци на неговото семејство кои го продолжи неговото потомство од исто семејство. Тие претставуваат еден од најуникатните случаи, да се направи со една изрека на семејството вашата посветеност во областа на образованието, културата и науката, но сите во образованието функционирање на национална еманципација и ослободување од отоманската окупација и борбата против antikombëtare негативни појави во рамките на албанското општество. Џорџ Qiriazi е само еден од rëndësihsme делови од овој мозаик, е еден од важните членови на големото семејство на Qiriazëve и другите албански pariotëve време.

Битола, 2015/12/19 Sh.Zekolli