АФЕТ ЈАШАРИ
Во “музејот на азбуката на албански јазик” Трибјун научно:
Патриот истакнати митхат фрашери Афет јашари.
Министерството за култура на рм и постдипломски студии на институтот за духовно и културно наследство на албанците во скопје на тема: манастир, конгресот и патриот мит” капа фрашери
Манастир конгресот е несомнено еден од најважните настани на албанската нација. Таму тие се поставија темелите на пишување на албански јазик, читање и патот беше да се шири својата секаде зборуваат на нашите пишаниот јазик. Иако, за жал, денес во битола постојат многу малку албанци, воспоставување на албанската азбука музејот е оној кој никогаш нема да дозволи губење на албански песни во овој град, а уште помалку да се изгуби историско значење на овој град кој има албанците во целина.
Со организирање на научни дебати за историските настани што се случија во овој град, музејот на албанската азбука се докажува улогата што се афирмира моменти и историски личности поврзани со конгресот на 1908 година, како и во текот на историјата до тогаш дека конгресот доведе до заклучок во прашање. Со конгресот на битола, кој е познат да се случи на 22 ноември 1908 година, на патриоти од тоа време, учесниците на конгресот од сите етнички територии албанци, крунисан на трудот на многу генерации и патриоти луѓе на перото да се создаде писмо за општа употреба тава . Ова во својот говор, исто така потврдува мајкл grameno кој рече: како многу радост и со нетрпение чека конгресот првиот ден на радост и нетрпеливост беше делегати. Треба да се напомене дека на конгресот беше не само собир на јазикот, туку националниот конгрес на важни прашања од национално движење на кој присуствуваа 32 делегати кои претставени 22 различни клубови и патриотски културно општество, дома и во странство. За претседател на делегати на конгресот одлучи да додели завет патриот митхат фрашери и како заменик-претседател се избрани gjurakuqi луис и џорџ qiriazi и членови ndre mjeda, сотир пеци, bajo topulli, итн за историски настан на албанската состанок во битола митхат фрашери случај би значело конгресот на албанската азбука е национален настан ја одбележа пресрет на декларацијата за независност на албанија на 28 ноември 1912 година. Обединување на abc е првиот дрво на конгресот, но постои уште поголема потреба од повеќе дрвја и убава и тоа е обединување на албанците. Затоа поранешниот нов настан на оваа средба, каде што видовме рамо до рамо гегите и tosk, христијански и муслимански имам и свештеник. Ако фондацијата на доживотно унија на албанците, рече митхат фрашери. Но, сонот и идејата на делегатите и нивната подготвеност нема да трае многу од оваа културна револуција беше замислена како потврда ненасилни, многу брзо стана опасен пожар. Патриоти кои планирале идејата за независност boletini и исмаил кемал-бег, ќе побрзам да се прогласи независност на албанија во валона во 1912 година 28 ноември, по неколку месеци балканска војна битола и скопје, каде што две историски градови на албанското мнозинство беа окупирани од србите. Сите продавници и англиски книги беа запалени и поголемиот дел од албанските патриоти беа убиени, а во затвор, каде во тоа време албанските граѓани со исламска верска припадност беа принудени да го напуштат градот скопје и битола, додека албанските православни семејства кои биле асимилирани и sllavizuan бидејќи околностите беа во тоа време.
Митхат фрашери (1880- 1949) – со неколку зборови за својот живот
Митхат фрашери истакнати патриот е роден на 25 март 1880 година во градот јанина, а почина на 3 октомври 1949 година во њујорк ( сад). Тој израснал под заштита на чичковци и сами наими по неговиот татко, абдул фрашери, знаел многу малку, бидејќи тој бил мртов кога mit’hati бил дете. По завршувањето на училиштето и академско образование работел во отоманската администрација во истанбул, а потоа во солун во државната администрација.Важно е да се напомене дека митхат фрашери на 4 април 1929 година во неговата волја го остава својот албанската државна сопственост, движен и недвижен имот, со цел да се создаде институт за албанологија во тирана, која ќе се занимава со истражувања историски извори. Литературен настан, социо-културен и политички митхат фрашери е мулти-димензионална. Се смета за еден од најистакнатите интелектуалци на неговата генерација. Во текот на петте децении на комунистичкото владеење тој беше под истрага и ги повика реакционерни, итн предавник. Во 1908 година тој учествуваше во конгресот на битола, каде што е наведено погоре, е избран за претседател на конгресот и потпретседател на изработката на комисијата од азбуката. На возраст од 32 и колку што сум, што сум се нафатил да пишува повеќе за оваа извонредна патриот, чија активност не треба да се прекршени од страна на научните институции и културниот живот во тирана, приштина и скопје официјално, остави истанбул и патува во албанија, премин од косово во скопје, а потоа во елбасан. Во 1912 година, на независноста на владината создадена од страна камал исмаил, беше назначен за министер за светот. Митхат фрашери, исто така, беше вклучен во новинарски и книжевни активности и преведувач на дела, кои беа објавени во “календар kombiar”, “слобода и знаење”, “нашите рани”, итн
Митхат фрашери како истакнат интелектуалец и мислител достоен, во тоа време, имаше и благодарност за писатели и новинари, интелектуалци, како и моќ. Сите овие проценки беа објавени во еден напис на нашиот добро познат публицист, салајдин салиху.
Оваа средба ќе се потенцира само дел од митхат фрашери есеи. P.Sh, за новинари и писатели, мажите на букви можеше да стори ништо за цивилизацијата на еден народ и нејзиниот напредок, а печатот изјави дека градината беше морален живот, на училиште, на политичката и социјалната реалност. За интелектуалната, будење на хоризонтот на умот и моралот со пари и мазна чувство, зависи од важноста и убавина која ќе знае даваме интелектуалниот живот преку пишувањето. Додека владетел тој нагласува дека секој народ има влада го заслужува. Таа додава дека моќта на еден човек малку да се вратите на целата влада, но доволно за да се поправи своите лични работи. Mit’hati бара дека секој ја преземе одговорноста за напредок на една нација или држава, а не само гувернери. Тој е свесен дека ако се е оставено во рацете на владата,
Неговата работа е голема, ние сме исто така познат како реакционерни предавник, но од друга страна, од она што го имаме писмени докази како што се објавени, но од зборовите се чини дека митхат фрашери беше патриот кој има работел во служба на албанскиот народ.
Иако албанците се поделени во многу држави, визијата и мисијата патриот митхат фрашери треба и може да се стави во служба на пан-битие. Факелот осветлена со тоа треба да ни се стимулира да стане пример на европските општества.
Ноември 2015 година, битола