Патриотска активност во текот на 1908-1910 Фрашер Митхат
Митхат Фрашери, наследник на еден од најважните племето на Националната преродба, Frashëris, сите својот живот посветен реализација на националните аспирации. Скршени кога тој смета дека на Албанија јаремот на ропството и затоа неговата дејност не е само продолжен за период туку да придонесе кога гледав во прашање. Постојано се бараат само за доброто на Албанија и да се избегне да стане жртва на семејно штетни пропаганда, но странските и се проценува дека Албанците се способни за себе и најдобриот една за Европа почит, па тие треба да се бори против било каков вид на пропаганда.
Митхат Фрашери е роден во 1879 година во Јанина, а починал во 1949 година во Њујорк, САД. Со помош на активноста тој почна да се приклучат на крајот на векот. XIX каде што неговите почетоци тој работел во турската администрација, а подоцна се пресели во Солун, во државната администрација. Активен живот за остварување на националното прашање почна во првата половина на овој век. XX век.
Неговата прва успешна реализација беше несомнено издание на весникот  “Слобода” во 1908 година, која беше на официјалниот орган на Солун албанската асоцијација која е формирана на 24 Август, 1908 година Од објавувањето на патриот весникот открива своите ставови да се реализира идејата за автономна Албанија, која се исти против странските влијанија во Албанија. Посебна улога е посветен недоверба Австро-Унгарија на своите намери во албанските територии и за возврат се заштити цврсти ставови Младотурците до 1910 кога ја виде отворено вистински младотурците на целта. Митхат Фрашери како љубител на уставот воведува двојна монархија како ремонтна бригада на мирот Младотурците на османлиската држава преродба, која личи на наставниците Албанци.

Поддршка за новиот режим на младотурците тој презентирани за време на првиот состанок 400 Албанци, Гегите и Tosk во Солун, каде што разговараше за новиот период кој ќе се утврди на албанското население од реклама на уставот. Тој, исто така поканети на собранието за утврдување на статутот за албанските клубови кои ќе се појават на сите главни албански центри. Овие клубови не би значело што се занимаваше со политика, но ќе го уживаат правото на хуманитарни и културни прашања.
Прашањето за отворање на клубот доби голема динамика и албански патриоти презеде формирањето на клубот “Сојуз” во Битола. За време на формирањето на овој клуб се пронајдени разлики помеѓу gegs и tosks каде Гегите сакаше да отвори клуб на сопствените. Неединство меѓу gegs tosks и, најверојатно, ќе донесе неуспехот на Конгресот успех кој е дизајниран да се одржи, па и подалеку од локалните неговата важност може да се оштетени албанското културно движење. Спорот пеглање од клубот не успеа да направи Митхат Фрашери каде што беше одлучено на спојување на клубовите и реизборот на раководството на клубот “Сојуз” .Во првите клубот се пресели Реџеп Хоџа и претседател на Zavalani веќе Фехим бегот бил избран за заменик-претседател.
Откако се спушти од семејство кое главната улога во одлучувањето на албанската сценариото за Митхат Фрашери од витално значење мотив ќе биде јазикот, не залудно ќе нагласи: Rrojtja јазик е мртов нација. Албанските патриоти цел едукација на населението преку едукација и нејзината интеграција во патот на цивилизација, се вели во повикот на албански јазик, кој беше дистрибуиран во Битола да работат напорно во напредокот на нашиот јазик. Центарот за остварување на оваа цел го етаблира националните клубови, особено на клубот “Унија” Манастир кој по реализација на голема подготвителна работа дојдов да сфатат држи албанскиот национален конгрес. Важноста на имплементацијата на оваа Конвенција може да се постави веднаш по Призренската лига, која беше спроведена за обединување на азбуката 14-22 ноември 1908 година На врвот на Конгресот се пресели многу познат патриот на Frashëris, Митхат Фрашери. Гледајќи дека дискусиите на овој конгрес биле доволно големи за да се утврди употребата на една азбука стана целисходно формирање на комисија на чело со Џорџ Fishta, но дури и тука не може да се остави надвор од големото значење на Фрашер Митхат кои успеале да избран за заменик-претседател на комисијата. Иако целта поставена од страна на Комисијата за именување на скриптата не успеа, се користи за намалување на само две азбуки тоа беше успешна на свој за албанското население. Според еден извештај на Австро-унгарската конзул во Јанина, Bilinski, испратени на австро-унгарскиот конзул во Истанбул, Pallavaçinit, тој вели дека Младотурците исто така се користи религиозни аспекти додавајќи дека Коранот е напишан на арапски-турски букви, и не беше избран латински букви од тогаш Албанците ќе останат на милост и немилост на европските народи, бидејќи тие ги користат истите ликови, а особено на Австро-Унгарија и Италија. Ова се припишува на Митхат Фрашери знаејќи дека тој е силен поддржувач на младотурците. Делегат Виена исто така, објавија прилично голема пропаганда од страна на клубот Солун односно Митхат Фрашери, кој беше обвинет за Виена дека нема искрени намери кон Албанија, но дека Виена сака да сее раздор и интриги против уставот во Турција потоа се фати риба во матна вода. Уште еден успех беше изборот на клубот на Конгресот на Битола како централен клуб. Има за цел да ја изберете оваа задача Истанбул клубот имаше некои истакнати патриоти, така што Младотурците, преку неговата комисија стави под своја контрола на албанското национално движење, и дефинитивно еден од нив беше Митхат Фрашери. Тој веќе беше познат како борец за исклучиво право на Истанбул писмо и ова, тој се реализира како резултат на неговата близина до xhonturqitBesnikëria на Фрашер Митхат програма младотурците и употребата на својата позиција од страна на вториот видел во текот на јануари 1909 обвинението дојде од Дервиш Hima, кој во овој период бил затворен во Солун. Патриот загрижени пресметува членови на клубот Солун како xhemietit алатка која смета дека за нивната лична корист или за зачувување на службената положба. Contradic- ните меѓу двете патриоти ќе продолжи подоцна за утврдување на раководството на клубот Солун. Митхат Фрашери не сакаат да го пропушти водење на клубот му понудил средно позиција Дервиш Hima но таа одби да ја прифати. Зголемено незадоволство од тоа како беше функционираше насока на Солун клуб од Митхат Фрашери сега не само во Солун, но таа имаше поминато во други делови на Албанија, а неговиот противник патриот Дервиш Hima ужива целокупната вкус, па поставување на претседавач Солун клуб беше поблиску од кога. Митхат Фрашери не сакаат да го пропушти водење на клубот му понудил средно позиција Дервиш Hima но таа одби да ја прифати. Зголемено незадоволство од тоа како беше функционираше насока на Солун клуб од Митхат Фрашери сега не само во Солун, но таа имаше поминато во други делови на Албанија, а неговиот противник патриот Дервиш Hima ужива целокупната вкус, па поставување на претседавач Солун клуб беше поблиску од кога. Митхат Фрашери не сакаат да го пропушти водење на клубот му понудил средно позиција Дервиш Hima но таа одби да ја прифати. Зголемено незадоволство од тоа како беше функционираше насока на Солун клуб од Митхат Фрашери сега не само во Солун, но таа имаше поминато во други делови на Албанија, а неговиот противник патриот Дервиш Hima ужива целокупната вкус, па поставување на претседавач Солун клуб беше поблиску од кога.
Зголемување на дозата на незадоволството на Митхат Фрашери работа спроведена Дибра Конгресот, иако самиот не бил присутен за време на постапките на конгресот не се преземат иницијатива да се критикува неговата работа и одлуки. Истото се одржа од страна на неговиот весник “Слобода”, која не е напишана нешто во врска со овој конгрес. Инаку, тој продолжи да се одржи уште критички став против странско мешање во албанското национално прашање во целина и на Конгресот да се одржи како што е предвидено во Елбасан, а особено. Ставот продолжува со она што луѓето кои отворено ги одржи врските со странските сили не е избран комисии за не да има решавачко влијание врз развојот на консултации. На овој конгрес претставени двете политички групи:
Дури и Конгресот на Елбасан, Митхат Фрашери беше во водечката позиција тој беше избран за заменик-претседател и ја презеде репрезентацијата на Скопје делегати кои беа самоуверени на нивната застапеност преку овој патриот. Тој беше одговорен за работата на Комисијата на регулатива за поврзување на сите албански клубови.
Избор на манастирот клуб како централен клуб иритираше доволно Митхат Фрашери, кои беа предложени како задача клуб во Солун на. За време на потпишувањето на овој чин тој одлучи да го потпише каде klapa изјави дека тој не знае такво нешто. Во продолжение на погоре работа, тој беше разочаран со користење навредлив фрази како “марш себе во вратот нашиот најголем” е Австрија, по Австрија “” Да се убие “, кој предизвика голема возбуда на делегатите и само големината на името Фрашер чуваат надвор офанзива напади во конгресот.
Митхат Фрашери остана под влијание на студен прием, што е направено во Елбасан Конгресот. На седење на делегати на оваа патриот дојде како резултат на тоа по сите знаеле за неговиот пријателски однос со младите Турци и нивната месечна субвенција од Младотурците 15 турски лири и за одбивање да не стана избран како централен клуб клуб Солун. И покрај цврстиот став на Митхат Фрашери во Конгресот, неговиот труд “Слобода”, по завршувањето информираше Конгресот работат низ целиот огромен населението посегање по отворањето на нормалното училиште во Елбасан, што ќе ги отвори вратите за сите ученици.
Митхат Фрашери одигра важна улога во 1910 година во албанското национално движење. Иако тој не бил учесник во Вториот конгрес на неговиот манастир ставови можат да се најдат преку изјави и реакции во медиумите преку својот весник. Во овој период, што повеќе преокупирани албанско население беше пишување на мајчиниот јазик, па беше искористена за нејзиниот одговор на буквите. “Ако се вратиме на претходните статии ќе видиме Сами Фрашери бег, Тахсин Хоџа Ефенди, Таип ефенди, Васо Паша, Јани Vreto и други и покрај бројните прогонувања не направил нивниот gjynjëzim под јаремот на ориентални карактери” имаше изјави меѓу другото Митхат Фрашери. Потоа тој продолжува: Овие ликови се туѓи на индо-германски карактер на говорот на која беа одбиени од страна на муслимански елемент, албански јазик, исто така, се одржаа историја latine.Një став писма за османлиската влада се наведува дека: Прашањето за азбуката е внатрешна работа албанскиот народ и владата треба да ја задржи неутрален став, а не на прашањето за зголемување на фонтот и правење на политички и верски прашања.
Придонес и патриотизмот на Митхат Фрашери ќе продолжи во текот на периодот на независноста на Албанија и пошироко. А целосна слика, слугата на земјата, дипломат, политичар, аналитичар, промотор на албански јазик истражувач, писател, биограф и антифашистички борец и анти-комунистички, демократ, основање националистички и лидер на Националниот фронт на сите овие суми еден од ликовите активни и клучните албанската политика првата половина на овој век. XX век, Митхат Фрашери соработници на Државниот универзитет во Тетово.