По-110 годишнината повод од “Тајната комитет Liina Албанија – чекор патот кон обединување на Албанците”.

Дури и неколку дена (во ноември 2015 година) исполнет со полно 110 години на тајна комитет за ослободување на Албанија “Да слобода here смртта” во Битола, кој ќе го заземе почесно место во пантеонот на националната историја . Народ кој не сеќавајќи се на минатото и не ги почитува групата патриоти кои се жртвуваа за нацијата во тешки времиња , простува повеќе скапи работи, крв, пот и мака, не знам како да се изгради присутни, па дури и не може да се закаже иднина .

Тајната на Комитетот за слобода на Албанија – Да Да смрт слобода “е политичко-патриотска организација која водеше вооружена борба против отоманските владетели и соседните шовинистички кругови . Организацијата е формирана во Битола на иницијатива и под претседателство на Bajo Topullit во ноември 1905 година, на која присуствуваше и Халит Bërzeshta, Џорџ Qirjazi, Фехми Zavalani, Çerçiz Topulli Михаил Grameno, Nuci Naci, итн

Според статутот (KANONIZMËS) Комитетот, објавен во Софија, целта на организацијата била “Воскресението на Албанија сее братство, љубов, единство, со користење на било кој инструмент за просперитетот на нацијата и преживеаните на угнетување и темнината во која датумот”.

Во програмата на организацијата (Комитетот) Вклучено барања, како што официјално признавање на албанскиот јазик во државните институции и училишта, само за именување на државни службеници во албанските области, забрана на употребата на албанскиот јазик војници од провинцијата надвор од Европа итн Како основно средство за нивно спроведување, Комитетот смета на вооружената борба на борбите единици.

Со цел за да се воспостави една организација во која беа вклучени сите Албанија, Комитетот “ВРЗ СЛОБОДАТА НА АЛБАНИЈА”, кој почна да игра улоги на Централниот комитет, испрати албанските патриоти во различни провинции на земјата и да се воспостави најважните центри на албански вилаети гранки локалните неговите комисии исто е и со името. Тој, исто така се поврзува со патриотски друштва во странство (домашна), а особено оние во Букурешт и Софија за целосна поддршка на програмата и нејзините активности.

Со одлука на Комитетот тајна “ВРЗ СЛОБОДАТА НА АЛБАНИЈА” е формирана во пролетта 1906 година во областите на Корча првите вооружени групи под команда на Bajo Topulli и други вооружени вооружени групи кои делуваа текот на годините 1906 година за да се 1908 година во различни делови на земјата.

Определба турските власти попречена активност на Комитетот како централен орган, Него проверка за да се преселат во Букурешт лидерите напуштање на манастирот локален комитет.

ФОРМИРАЊЕ И РАБОТЕЊЕ НА КОМИТЕТОТ тајна “Слободата на Албанија” е доказ за ОСНОВАЊЕ НА НИВО НА албанското национално движење организација.

За време на активностите за спроведување на реформите во Македонија и Косово, Националното движење Албански одржа голем настан како во внатрешноста (дома), како и на албански колонии, кои работат во Софија, Букурешт и др Оваа активност се манифестира во постојана деловна единица на националната свест, албанската Демократска Обединување на прогресивните сили, како и во подготовките за војната против Портата, од една страна, а од друга страна, против инвазијата на намерите на странските грабливци. Во исто време, Националното движење за албанската соочуваат со субверзивни активности на вооружените борби единици да monarhive соседните шовинистички квалите Распнатиот и уништија цели села во Солун villayets, манастирот и делови на Косово.

Со поддршка на Грчката црква и grekomanet, CETA грчкиот andar, во албанско мнозинство делови се поранливи од другите. Особено беше непосредна опасност од големите лидери и активисти од нашите истакнати Национално Движење. Многу албански села во близина на Negovani, Лерин, Bellkamenit, итн ЕУ најде, речиси како заробена и во постојана опасност.

Патриот Бајрам – Bajo Topulli, кој во моето ова е во Солун, по сослушување на убиството на голем патриот Negovani не остави без велејќи: “физичко исчезнување на Папа Христос ќе ја зајакне патриотизмот на албанскиот народ, додавање на некои повеќе храброст и ревност да работа за правата на инвеститорот, спротивно на она што го чувствував Непријателите на албанскиот народ. howevera, тој рече Бајо, “rrojtja ризик на земјата и дека тоа нешто мораше да биде.” првиот чекор направен во оваа насока Bajo Topulli беше неговиот премин од Солун во Битола, град кој се трансформира во срцето на движењето на албанскиот народ, кои стоеја на патот kryqzimin на можна поврзаност меѓу Албанија и албанскиот колонии во Букурешт, Софија, Истанбул, Солун, Каиро и на други места.Во вилает од Битола во Македонија, односно,

Со премисата основана во и надвор (колонијата) беше воведен како време императив формирање на центар од најлесната работа може да доведе војните за национално ослободување. Овој центар е во Битола, каде што тој беше патриотски албански интелектуалци центриран општество.

голем чекор напред во борбата за национално ослободување беше воспоставувањето на “Комитетот за слобода на Албанија” години пред 110, во ноември 1905 година, по иницијатива на Бајрам Bajo Topulli, помошник-директор на битолската гимназија. Средбата се одржа во домот на Qiriazi Џорџ Драгоман Konsulatës Австро Унгарија во Битола. Комитетот беше избран: Халит бег Berzeshta- полковник и шеф на фармацевтската услуга Kmparmatës турската III; Фехим бег Zavalani, Bajo Topulli, Џорџ Qirjazi, Сефедин Ново, Сали Бутка Јашар Bitnicka итн На овој состанок, како што е наведено под заклетва и стана Kanonizmës дека за прв пат е развиена.

“Kanonizma планините”, која беше усвоена на средбата, беше испратен во Софија за да биде објавен Шахин колони и Кристо Луараси. Според извештајот дека австрискиот конзул во Битола Proaska-Goluboski испратени во Виена, бр. 10, 27.IV.1906, член 1 Kanonizmës вели: “Целта на оваа комисија, која беше формирана во Истанбул на истакнати луѓе и вистински патриоти беше Воскресението на Албанија од страна на Проширување братство, љубов и единство, отворајќи го патот за земјата напредува со помош на книги, поради што луѓето во сите делови на Албанија да се развијат овие идеи,

Во член 1, освен изјави дека цел, и се наведува дека “Комисијата е основана во Истанбул” побарувања за кои тоа подоцна Bajo Topulli, тоа помогна многу за време на операцијата за кои само тој знаеше. Комитетот беше новоформираниот, Почна Активности густа во сите провинции со испраќање на писма и неговите мисионери на организирање филијали или поткомитети во Јанина, во регионот на Преспа, во Скадар, во Лерин, Корча, во Косово (Ѓаковица, Cham квалите во мисијата одредени да Идриз Jakova), Дебар и на други места.

За проширување на мрежата на комисиите Од албанските колонии во Бугарија и Романија, односно, за прибирање на потребната помош Себе вети Шахин колона. Комитетот, се вели во соопштението на Фехми нејзината природа, креиран филијали во османлиската војска гарнизон во Битола меѓу албанските војници и офицери, по кој за време почнала да ги напушта вооружените единици на вооружените Çerçiz Topullit. Ова е потврдено и “Белешки албанското движење вилает на Битола и на Косово”, конзул во Битола AH (прилог) извештај (резерва) бр. 1, до министерот за надворешни работи во Виена на 26. IV. 1906 година.

Во јануари 1906 година Дервиш Hima Весникот пишува д-р Ибрахим Temos: “Добив писмо од манастирот. Тогаш се формира нова комисија, но за сега се чуваат тие се скриени. Подоцна тие исто така работи на регулативата за”. Тоа се случи на Централниот комитет “за слобода на Албанија”. Во септември 1906 година Дервиш Hima ја доби веста за убиството на грчкиот владика на Корча со Бенд на Çerçiz Topullit, на кој зеде Одлука за Монастир комисија, како одговор на убиството на Папа Кристо Negovani.Значи, Фаик Коница, кој го нападна весникот “Албанија” (Лондон), најмногу навредливи изрази, албански вооружени единици и борци за слобода, нарекувајќи ги “еден куп крвави вулгарен” Дервиш Hima WELCOMEDIA на вооружената борба на борбени единици на чело со Bajo Çerçiz Topulli, напишани од страна на д-р Temos 6 октомври 1906 “не беше направено за нашите Албанци Тоа доведе до рајот Конечно Митрополитот Корча магариња”. Дервиши исто така се обидел директно поврзана со Bajo Topulli.

Книги и весници “Светлина”, со што се пренесуваат активност и сите активности кои ги преземе за земјата албански “Комитетот за слобода на Албанија” Дојдов од Софија со странични канали на различни скриени врски. Овие паузи се дистрибуираат велат во сите области каде што имаше гранки. За овој тест Proshaska австрискиот конзул и додава дека “Комитетот дистрибуирани книги во Скопје, Приштина, Призрен, Ѓаковица, Пеќ, Урошевац, тек, Куманово, Radovishtë, Прешево, Гњилане, Митровица Vucitrna, Тетово, Beranjë, Струга, Дебар, итн

За напредокот на Националното движење и развој на образование на албански јазик се зборува во извештајот на романскиот конзул во Јанина, Себастијан Graçeanu, испратени да им служат на романското Министерство за надворешни работи, на 15 октомври, велат 1906 квалите меѓу другото држави? ” на овој начин постои силна струја во корист на çlirmir Овие луѓе (Албанците) од османлискиот јарем. Тоа е навистина изненадувачки да пристигне на почетокот да се заколнам школуваат на свој јазик, на многу млади и стари лица, како и, редовните наставници и без книги. веќе од храбри велат entuzuastët Формирана партија која работи совесно во националното чувство се шири својот народ. Сега дури и организиран вооружени групи. Тие не се ограничени на меки отворањето на албанските училишта се борат за целосна автономија.

Под влијание на разузнавачките комисии беа создадени во многу градови во Албанија во текот на 1906 година избувна некои пресврт и вооружени судири во Скадар вилает, Косово, Јанина меѓу етничките албански бунтовници и турската влада.

Во австрискиот конзул во Битола Извештај датум. 1 Мај, 1906, испратени министерот во Виена, рече: “Во последниве неколку месеци се чини сува кандидира среќно Подготовка пресврт. Иницијаторот е” Општество за слобода на Албанија “, а особено Неговите гранки во Солун и Битола кои со повеќе енергија и повеќе капацитет инвазија на Косово почнаа националната идеја. Дури и враќање на Многу бегалци, кои беа присвоени идеите кои излегуваат од тесни граници на нивните живеалишта, е еден од моментите што го искористи за ширење на националните идеи. Претставниците на компанијата, кои од почетокот од оваа година се случува низ вилаети, жетвата изненадувачки успех, пред се во Ѓаковица. Дојдов во Бајрам Цури, кој се врати во Ѓаковица, квалите турската влада обично се одржа во Скопје.

Со внимателно го следат повеќе дебели со активноста национално ослободително движење во 1906 година, особено откако акциите на CETA на Bajo на Cerciz Topullit “Светлина”, Софија, во својата статија, меѓу другото пишува: “Таа го исполнува се надеваме за мојата диплома, нашиот национален знаме ќе трепет во планините на Албанија ( “Светлина”, Софија, бр 87 20.I.1907). во тоа време Кога хартија напишал: Бенд на Bajos и Qerqiz dimëronte во Софија и Букурешт. бенд заедно во текот на зимата да се подготват нови акции, односно востанието што е предвидено за пролет 1907 година.

Тајната комитет Çlirmin на Албанија “слобода смртта” на неговите гранки и вооружени вооружени единици придонесе за воспоставување и јакнење на националната свест во албанскиот свет , затоа што оваа комисија што ја формира локален комитет во сите албански територии . Членовите на оваа комисија подоцна стана член на Централниот клуб “Сојуз” која покрена иницијатива и организирање на Конгресот на Битола , во која дојде до создавање на азбуката. На овој начин на Тајната комитет за ослободување на Албанија го отвори патот DRREJT унија на Албанците, што доведе до независност на Албанија на 28 ноември 1912 година Во него лежи улогата на Комитетот, во ноември оваа година (2015) треба да се слави во случај Битола на 110-годишнината ..

ноември 2015 година

Струга