Влезница


Цена на влезниците:
Возрасни: 100 ден.
Ученици и студенти: 30 ден.

Последниот петок во месецот е отворен ден на НУ
„Музеј на албанската азбука“ – Битола за
посетителите и на тој ден не се наплаќа влезница.

При посета на организирани поголеми групи
пожелна е претходна најава!

Купи Влезница

Working time

 • Monday

  8:00-16:00

 • Closed for visitors
 • Tuesday-Friday

  8:00-19:00

 • Open
 • Saturday-Sunday

  11:00-19:00

 • Open
 • За Музејот


 • Иницијативата за свикување на Битолскиот конгрес, конгрес за создавање на една единствена азбука, ја презеде албанскиот клуб „Башкими“(„Bashkimi“) од Битола, кој ја имаше главната улога помеѓу албанските клубови. На 27 август 1908 година, по Одлуката која ја имаше донесено уште на 21 август, раководството на клубот „Башкими“ од Битола го објави својот повик, со кој ги извести сите клубови и друштва, во и надвор од Албанија, за предлогот за организирање на Конгрес за азбуката на 14 ноември 1908 година на кој „Ќе се повикаат сите Албанци, геги и тоски, како и странци и посебно филолозите, кои се заинтересирани за ова прашање, да земат учество на овој голем конгрес“. Како резултат на големата подготвителна и организациона работа, која ја спроведе Битолскиот клуб и другите албански клубови и друштва, на 14 ноември 1908 година во Битола, во зградата каде што беше сместено седиштето на клубот „Башкими“, се одржа Конгресот за уедначување на азбуката на албанскиот јазик, кој ја продолжи својата работа до 22 ноември.

  Повеќе

   

 • Конференции


  • AFET JASHARI

  • XHEVAT LLOSHI

  • SHEFQET ZEKOLLI

  • PROF.NEBI DERVASHI

  • MILAZIM ELSHANI

  • MENDUSHE RUSHID

  • MELSI LABI

  • DR.ILMI VELIU

  • DORJAN CHARIOT

  • AVZI MUSTAFA

  • ALBNORA MUSA

The mate was a mighty sailin' man the Skipper brave and sure. Five passengers set sail that day for a three hour tour a three hour tour. Well we're movin' on up to the east side to a deluxe apartment in the sky.