Parashqevi Qiriazi

Më 2 qershor 1880, në Manastir lindi Parashqevi Qiriazi, e njohur ndryshe si Paraskevi D. Kyrias, mësuesja shqiptare e familjes Qiriazi ( Kyrias ) që ia kushtoi jetën alfabetit të […]

Tribunë shkencore

Me rastin e përvjetorit të 145-të të themelimit të “Shoqërisë së të shtypuri shkronja shqip” dhe njëkohësisht botimit të tekstit “Alfabetarja e gjuhësë shqip”, kemi kënaqësinë t’ju ftojmë të na […]

Hil Mosi…

Më 22 shkurt 1933 në Tiranë ndërroi jetë Hil Mosi, patrioti, profesori i shquar, gazetari, shkrimtari dhe politikani. Pas diplomimit në Austri ai u kthye në atdhe ku mbajti një […]

Më 25 janar…

Më 25 janar 1710, lindi Pal Mëria Parrino, një nga albanologët e parë arbëreshë, rektori i Seminarit Shqiptar të Palermos. Ai studioi nga lashtësia historinë, traditat dhe zakonet e Shqipërisë. […]

Një tabelë e vogël por me vlerë të madhe. Sonte ajo për 115 vjetorit të “Kongresit të Manastirit”, ndriçoj qytetin e Alfabetit. Si edhe premtuam ashtu edhe e bëmë. Për […]

Më 28 Nëntor

Më 28 Nëntor 1912, në Vlorë Ismail Qemali bej Vlora bëri shpalljen e pavarsisë së Vijaleteve shqiptare nga Perandoria Osmane. Në shpalljen e pavarsisë morën pjesë 83 delegatë nga të […]