Hil Mosi…

Më 22 shkurt 1933 në Tiranë ndërroi jetë Hil Mosi, patrioti, profesori i shquar, gazetari, shkrimtari dhe politikani. Pas diplomimit në Austri ai u kthye në atdhe ku mbajti një […]

Më 25 janar…

Më 25 janar 1710, lindi Pal Mëria Parrino, një nga albanologët e parë arbëreshë, rektori i Seminarit Shqiptar të Palermos. Ai studioi nga lashtësia historinë, traditat dhe zakonet e Shqipërisë. […]

Një tabelë e vogël por me vlerë të madhe. Sonte ajo për 115 vjetorit të “Kongresit të Manastirit”, ndriçoj qytetin e Alfabetit. Si edhe premtuam ashtu edhe e bëmë. Për […]

Më 28 Nëntor

Më 28 Nëntor 1912, në Vlorë Ismail Qemali bej Vlora bëri shpalljen e pavarsisë së Vijaleteve shqiptare nga Perandoria Osmane. Në shpalljen e pavarsisë morën pjesë 83 delegatë nga të […]

Më 9 nëntor 1917

Më 9 nëntor 1917 u vra Themistokli Gërmenji , atdhetari dhe komadanti i çetave kryengritëse çlirimtare shqiptare. Themistokli lindi në Korçë, në një familje me orgjinë nga fshati i Gërmenjit. […]

Formula e Pagëzimit

Më 8 nëntor 1462, Pal Ëngjëlli shkroi në gjuhën shqipe Formulën e Pagëzimit. Ky dorëshkrim u gjet në bibliotekën “Laurenziana” të Firencës nga historiani dhe albanologu rumun Nikolla Jorgadhe dhe […]

13 shtator

Në 13 shtator 1907, në Pogradec lindi Dhimitër Pasko, i njohur si Mitrush Kuteli, një shkrimtar, kritik letrar dhe përkëthyes i mirënjohur shqiptar. Së bashku me Ernest Koliqin ai konsiderohet […]

Në 30 maj…

Në 30 maj 1909 ne Manastir lindi Aleksandër ( Skender ) Dako, djali i madh i Kristo Dakos dhe pionieres së arsimit shqiptar Sevasti Qiriazit. Aleksandri përfundoi studimet në Universitetin […]